Boxmeers weekblad, 1918-05-02;

Naam krant:         Boxmeers weekblad
   
Datum:         1918-05-02

Vanaf 15 September 1868 was Kantonrechter van Boxmeer de heer Mr. A. J. F. Verheijen van Estvelt. Door zijn scherpzinnig talent en erkende juridische bekwaamheden wist hij voor zijn geboorteplaats en omgeving de oude traditie van het vrede rechterlijk ambt voort te zetten en hoog te houden. Hij heeft zich voor de gemeente vele verdiensten verworven niet alleen als Kanton rechter, maar ook door zijn 46-jarig lidmaatschap van den Raad. Onpartijdig en onvermoeid heeft hij zijn groote kennis, zijn gezond oordeel en wijs beleid aangewend ten nutte der gemeente en zijn inwoners.
Het sociëteitsleven was in die dagen nog al ontwikkeld. De sociëteit, in 1842 gesticht, was eerst in den Boomgaard bij Molmans, dan bij van der Putten, daarna bij van Stekelenburg, in het huis waar nu de heer Pechtold woont. Van daar verhuisde ze weer naar den Boomgaard en daarna naar Horstmann, in het bovenhuis aan de Keistraat tegenover het Kantongerecht, waar ze tot op heden gevestigd bleef. Bij de viering van openbare feesten deed de sociëteit trouw mede en de vooraan staande mannen bovengenoemd vormden gewoonlijk een ere comité.

Zoo herinner ik mij nog, dat in 1863 het onafhankelijkheidsfeest gevierd is met muziek en illuminatie. Aan het Klooster hing een groot verlicht schip en waren doorschijnende bordpapieren voor de vensters gezet, waardoor de roode en blauwe opschriften heen schenen, als er kaarsen achter stonden. De roode letters beduidden het jaartal, als wij ze te samen telde, eene echte ouder- wetsche versiering. In 1874 is er nog een groot feest gevierd voor den Koning met vuurwerk en illuminatie. Maar niet altijd was het ook vrede. Door het heerschen der cholera in de omgeving, kon er geen kermis zijn. Dat was sommige ontevredenen niet naar den zin. Enkele meer gegoeden gaven hun flesschen wijn, die bij het „lang Tontje” achter op het pad uitgereikt werden. Men ging complotteeren, lawaai maken en het werd een echte Bismarcksche kermis. De politic maakte er een eind aan.

Bron: BHIC